Preview (7 of 22 pages)

Preview Extract

Chapter 6: The Prescription
Multiple Choice Questions
1. A ________ prescription is handwritten by the physician on a single preprinted sheet.
a. computerized
b. electronic
c. verbal
d. written
Answer: d. written
Correct Feedback: A written prescription is handwritten on a single preprinted sheet taken
from a prescription pad.
a. computerized
Incorrect Feedback: A computerized prescription is done on the computer, not handwritten.
b. electronic
Incorrect Feedback: Electronic prescriptions are generated by the computer.
c. verbalr
Incorrect Feedback: Verbal prescriptions are not handwritten by the provider on a single sheet
of paper, but are given over the telephone.
2. Which type of prescription is typed into the medical office’s computer system, a copy
printed out, and then signed by the physician and given to the patient?
a. computerized
b. electronic
c. verbal
d. written
Answer: a. computerized
Correct Feedback: Computerized prescriptions are typed into the medical office’s computer
system, a copy is printed out and then signed by the physician and given to the patient.
b. electronic
Incorrect Feedback: Electronic prescriptions are generated by a computer, but are not signed
by the physician; an electronic signature is automatically imprinted on the bottom of the
prescription.
c. verbal
Incorrect Feedback: Verbal prescriptions are not typed into a medical office’s computer
system, but are provided over the telephone or in person.

d. writtenr
Incorrect Feedback: Written prescriptions are not typed into the medical office’s computer
system, but are handwritten.
3. Which type of prescription is generated by a computer and not signed by the physician?
a. computerized
b. electronic
c. verbal
d. written
Answer: b. electronic
Correct Feedback: An electronic prescription is generated by a computer, but is not signed by
the physician. Instead, the physician’s digital electronic signature is automatically imprinted
at the bottom of the prescription.
a. computerized
Incorrect Feedback: Computerized prescriptions are printed out and signed by the physician.
c. verbal
Incorrect Feedback: Verbal prescriptions are not generated by a computer.
d. writtenr
Incorrect Feedback: Written prescriptions are signed by the physician and are not generated
by a computer.
4. A pharmacist can fill a prescription without having it on a prescription form and without a
physician’s signature for which of the following types of drugs?
a. drugs that are not controlled substances
b. Schedule I drugs
c. Schedule II drugs
d. Schedule III drugs
Answer: a. drugs that are not controlled substances
Correct Feedback: When the prescription is for a drug that is not a controlled substance, the
pharmacist can fill the prescription without having a printed-out prescription and without
having the physician’s signature.
b. Schedule I drugs
Incorrect Feedback: Schedule I drugs are controlled substances and require a written and
signed prescription.
c. Schedule II drugs

Incorrect Feedback: Schedule II drugs are controlled substances and require a written and
signed prescription.
d. Schedule III drugsr
Incorrect Feedback: Schedule III drugs are controlled substances and require a written and
signed prescription.
5. What is the name given to a group of specific orders that are preprinted on a hospital’s
physician’s order sheet? They often pertain to a protocol of treatment related to a specific
disease or surgical procedure.
a. automatic stop orders
b. medication orders
c. standing orders
d. verbal orders
Answer: c. standing orders
Correct Feedback: Standing orders are a group of specific orders that are preprinted on the
facility’s physician’s order sheet. They often pertain to a protocol of treatment related to a
specific disease or surgical procedure.
a. automatic stop orders
Incorrect Feedback: Automatic stop orders originate from the hospital pharmacy and are not
preprinted on the physician’s order sheet.
b. medication orders
Incorrect Feedback: Medication orders are individually written on the physician’s order sheet,
not preprinted as a group.
d. verbal orders
Incorrect Feedback: Verbal orders are orders given verbally, not preprinted as group on the
physician’s order sheet.
6. What type of order does not originate with the physician, but with the hospital pharmacy?
a. automatic stop orders
b. medication orders
c. standing orders
d. verbal orders
Answer: a. automatic stop orders
Correct Feedback: Automatic stop orders are a type of medication order that originates not
with the physician but with the hospital pharmacy.
b. medication orders

Incorrect Feedback: Medication orders originate with the physician.
c. standing orders
Incorrect Feedback: Standing orders originate with the physician.
d. verbal ordersr
Incorrect Feedback: Verbal orders originate with the physician.
7. Prescriptions for most drugs (except schedule drugs) are valid for how long from the date
on the prescription form?
a. seven days
b. three months
c. six months
d. one year
Answer: d. one year
Correct Feedback: A prescription for a prescription drug is only valid for one year from the
date on the prescription form.
a. seven days
Incorrect Feedback: This is not correct.
b. three months
Incorrect Feedback: This is not correct.
c. six monthsr
Incorrect Feedback: This is not correct.
8. Prescriptions for Schedule III through Schedule V drugs are valid for how long from the
date on the prescription form?
a. seven days
b. three months
c. six months
d. one year
Answer: c. six months
Correct Feedback: A prescription for a Schedule III through Schedule V drug is only valid for
six months from the date on the prescription form.
a. seven days
Incorrect Feedback: This is not correct.
b. three months

Incorrect Feedback: This is not correct.
d. one year
Incorrect Feedback: This is not correct.
9. Prescriptions for Schedule II drugs are valid for how long from the date on the prescription
form?
a. seven days
b. three months
c. six months
d. one year
Answer: a. seven days
Correct Feedback: A prescription for a Schedule II drug is only valid for seven days from the
date on the form.
b. three months
Incorrect Feedback: This is not correct.
c. six months
Incorrect Feedback: This is not correct.
d. one yearr
Incorrect Feedback: This is not correct.
10. Which of the following is NOT used when writing a drug name on a prescription?
a. abbreviation
b. chemical name
c. generic name
d. trade name
Answer: b. chemical name
Correct Feedback: The chemical name of a drug is not used in writing a prescription
a. abbreviation
Incorrect Feedback: While abbreviations of drug names should be avoided because they can
be misread, they can be used.
c. generic name
Incorrect Feedback: The generic name is often used when writing the drug’s name on a
prescription.
d. trade namer

Incorrect Feedback: The trade name is often used when writing the drug’s name on a
prescription.
11. When a physician writes the directions for use on a prescription, those directions describe
three things. Which of the following is NOT one of the things included in the directions for
use?
a. the amount of the dose
b. the drug form
c. the frequency of the dose
d. the route of administration
Answer: b. the drug form
Correct Feedback: The drug form is specified at the beginning of the prescription, not under
the section Sig that gives the directions for use.
a. the amount of the dose
Incorrect Feedback: The amount of the dose is included in the directions, such as take two
tablets before bedtime.
c. the frequency of the dose
Incorrect Feedback: The frequency of the dose is included in the directions, such as take one
tablet three times a day.
d. the route of administrationr
Incorrect Feedback: The route of administration is included in the direction, such as take one
tablet by mouth.
12. All drug orders in the hospital carry an automatic stop order that is activated whenever a
patient ______.
a. is transferred to another nursing unit
b. goes to surgery
c. is discharged to home
d. all of the above
Answer: d. all of the above
Correct Feedback: All drug orders carry an automatic stop order that is activated whenever a
patient’s situation changes in the hospital (e.g., the patient goes to surgery, is transferred to
another nursing unit within the hospital, is discharged to another healthcare facility, or is
discharged to home).
a. is transferred to another nursing unit
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct statement.

b. goes to surgery
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct answer.
c. is discharged to homer
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct statement.
13. All of the following are identifying information about the prescriber that is preprinted on
a prescription form EXCEPT ______.
a. the physician’s office phone number
b. the physician’s DEA number
c. the physician’s name
d. the physician’s office address
Answer: b. the physician’s DEA number
Correct Feedback: On a prescription form, the physician’s name (and/or the name of the
medical group), office address, and phone number are preprinted at the top of the prescription
form to positively identify the prescriber. Many preprinted prescription forms provide a
preprinted line on which to write the DEA number, but the number itself is never preprinted
on the form.
a. the physician’s office phone number
Incorrect Feedback: This is preprinted on the prescription form.
c. the physician’s name
Incorrect Feedback: This is preprinted on the prescription form.
d. the physician’s office addressr
Incorrect Feedback: This is preprinted on the prescription form.
14. Nonprescription (over-the-counter) drugs _____.
a. do not require a prescription and can be purchased by any adult
b. do not require a prescription and can be purchased by anyone
c. require a prescription and can be purchased by any adult
d. require a prescription and can be purchased by anyone
Answer: a. do not require a prescription and can be purchased by any adult
Correct Feedback: Nonprescription (over-the-counter) drugs do not require a prescription and
can be purchased by any adult.
b. do not require a prescription and can be purchased by anyone
Incorrect Feedback: While nonprescription drugs do not require a prescription, they can only
be purchased by an adult.

c. require a prescription and can be purchased by any adult
Incorrect Feedback: Nonprescription drugs do not require a prescription.
d. require a prescription and can be purchased by anyoner
Incorrect Feedback: Nonprescription drugs do not require a prescription and can only be
purchased by an adult.
15. Several ethical concerns have been raised about online pharmacies that offer”prescription
drugs without a prescription.” Which of the following statements is NOT one of the ethical
concerns about these types of online pharmacies.
a. These pharmacies do not provide patient education and counseling.
b. These pharmacies are an easy source of drugs for addicts.
c. Some of the drugs could come from foreign countries with poor quality control.
d. The patient is not actually examined by a physician before being given a prescription.
Answer: a. These pharmacies do not provide patient education and counseling.
Correct Feedback: Some Internet pharmacies are unscrupulous and do not require a
prescription form. The company’s doctor, without examining the patient, writes a prescription
for the drug. Internet pharmacies can be an easy source of drugs for an addict. Some obtain
their drugs from foreign countries where the quality and purity of the drugs may be
compromised.
b. These pharmacies are an easy source of drugs for addicts.
Incorrect Feedback: This is one of the ethical concerns.
c. Some of the drugs could come from foreign countries with poor quality control.
Incorrect Feedback: This is one of the ethical concerns.
d. The patient is not actually examined by a physician before being given a prescription.r
Incorrect Feedback: This is one of the ethical concerns.
16. Which type of medication order is carried out (or dispensed) before a physician’s
signature is obtained?
a. electronic order
b. standing order
c. verbal order
d. written order
Answer: c. verbal order
Correct Feedback: Verbal orders are carried out or dispensed before the doctor signs the
order. When a patient has been admitted to the hospital, the patient’s physician may give a
verbal drug order over the telephone to a licensed nurse. The order is then sent to the

pharmacy to be carried out. The physician must then come to the facility to personally sign
the order within a specific amount of time.
a. electronic order
Incorrect Feedback: An electronic order is digitally signed with the physician’s name at the
time it is created.
b. standing order
Incorrect Feedback: A standing order is signed by the physician prior to being carried out or
dispensed.
d. written order
Incorrect Feedback: A written order is signed by the physician before it is carried out or
dispensed.
17. A legitimate Internet pharmacy ______.
a. advertises that it will provide prescription drugs without a prescription
b. can be an easy source of drugs for an addict
c. calls the doctor to verify the validity of a prescription before filling it
d. all of the above
Answer: c. calls the doctor to verify the validity of a prescription before filling it
Correct Feedback: For a legitimate Internet pharmacy, patients mail in their actual
prescriptions, and the Internet pharmacy calls the doctor to verify the validity of the
prescription before filling it. However, some Internet pharmacies are unscrupulous and do not
require a prescription form and do not check with the patient’s physician. They advertise that
they will provide “prescription drugs without a prescription.” Unscrupulous Internet
pharmacies can be an easy source of drugs for an addict.
a. advertises that it will provide prescription drugs without a prescription
Incorrect Feedback: An unscrupulous Internet pharmacy, not a legitimate one, will provide
prescription drugs without a prescription.
b. can be an easy source of drugs for an addict
Incorrect Feedback: An unscrupulous Internet pharmacy, not a legitimate one, is an easy
source of drugs for an addict.
d. all of the above
Incorrect Feedback: A legitimate pharmacy does not do all of these things.
18. A prescription can be written by all of the following EXCEPT ______.
a. a physician or dentist
b. a podiatrist or optometrist

c. a nurse
d. a physician’s assistant or nurse practitioner
Answer: c. a nurse
Correct Feedback: Prescription drugs can only be ordered by a licensed physician or doctor of
osteopathy (MD or DO), dentist (DDS), podiatrist (DPM.), or other appropriately licensed
healthcare provider such as a physician’s assistant (PA), nurse practitioner (NP), or
optometrist (OD). This list does not include nurses.
a. a physician or dentist
Incorrect Feedback: A physician or dentist can write a prescription.
b. a podiatrist or optometrist
Incorrect Feedback: A podiatrist or optometrist can write a prescription.
d. a physician’s assistant or nurse practitioner
Incorrect Feedback: A physician’s assistant or nurse practitioner can write a prescription.
19. A prescription form is used to convey to ______ a written record of a physician’s order of
a drug for a patient.
a. another physician
b. the pharmacist
c. the patient
d. none of the above
Answer: b. the pharmacist
Correct Feedback: a prescription form is used to convey to a pharmacist a written record of a
physician’s order of a drug for a patient.
a. another physician
Incorrect feedback: the physician does not write a prescription to another physician.
c. the patient
Incorrect feedback: the physician does not write a prescription to the patient, but for the
patient.
d. none of the above
Incorrect feedback: one of these answers is correct.
20. In a prescription or medication order, after the drug name and the drug strength, the next
thing that would be the written is the ______.
a. unit of measurement
b. physician’s signature

c. patient’s age and weight
d. the unique Rx number
Answer: a. unit of measurement
Correct Feedback: a number appears right after the name of the drug. This number, which
indicates the drug strength, is followed by an abbreviation of a unit of measurement.
b. physician’s signature
Incorrect Feedback: the physician’s signature is at the end of the prescription form.
c. patient’s age and weight
Incorrect Feedback: if included, the patient’s age and weight are at the beginning of a
prescription form.
d. the unique Rx numberr
Incorrect Feedback: the unique Rx number is assigned by the pharmacist, not written in the
prescription or medication order.
21. Official prescription forms used to prescribe schedule II drugs include all of the following
security features except ______.
a. an imprinted seal
b. the physician’s DEA number
c. a control number
d. thermochromatic ink
Answer: b. the physician’s DEA number
Correct Feedback: official prescription forms contain security features (a control number,
thermos chromatic ink, and an imprinted seal) that are designed to prevent alterations and
forgeries. For schedule drugs, the physician's assigned federal DEA (drug enforcement
agency) number must be written in for the prescription to be valid.
a. an imprinted seal
Incorrect Feedback: official prescription forms for schedule drugs do contain an imprinted
seal.
c. a control number
Incorrect Feedback: official prescription forms for schedule drugs do contain a control
number.
d. thermochromatic inkr
Incorrect Feedback: official prescription forms for schedule drugs do use thermochromatic
ink.

22. If a handwritten prescription was photocopied, and the word “VOID” became visible on
the photocopy, this would tell you that the prescription was ________.
a. not valid
b. for an over-the-counter drug
c. expired and would not be filled by the pharmacist
d. on an official prescription form used for a Schedule II drugs
Answer: d. on an official prescription form used for a Schedule II drugs
Correct Feedback: Prescriptions for Schedule II drugs must be written on an official
prescription form. These prescription forms may include background repetition of the word
“void” that becomes visible if someone attempts to photocopy or fax these forms.
a. not valid
Incorrect Feedback: This is not true statement.
b. for an over-the-counter drug
Incorrect Feedback: Physicians do not write prescriptions for over-the-counter drugs as they
can be purchased without a prescription.
c. expired and would not be filled by the pharmacistr
Incorrect Feedback: This is not a true statement.
23. The paper physician’s order sheet is _______.
a. kept on file in the physician’s office
b. kept in a computer
c. part of a preprinted prescription pad
d. located at the front of the patient’s hospital medical record.
Answer: d. located at the front of the patient’s hospital medical record.
Correct Feedback: The physician’s order sheet is located at the front of the patient’s hospital
medical record.
a. kept on file in the physician’s office
Incorrect Feedback: The physician’s order sheet is not kept in the physician’s office.
b. kept in a computer
Incorrect Feedback: The physician’s order sheet is a paper record, not kept in a computer
c. part of a preprinted prescription padr
Incorrect Feedback: A prescription form, not a physician’s order sheet, is part of a
prescription pad.

24. To obtain a refill of a prescription drug, the patient must _______.
a. rewrite the prescription
b. provide the pharmacy with the unique Rx number
c. seek information and counseling from the pharmacist
d. request a childproof safety cap
Answer: b. provide the pharmacy with the unique Rx number
Correct Feedback: To obtain a refill, the patient must provide this unique prescription number
to the pharmacy.
a. rewrite the prescription
Incorrect Feedback: The patient cannot write or rewrite a prescription.
c. seek information and counseling from the pharmacist
Incorrect Feedback: Pharmacists provide information and counseling, but this is not a
prerequisite for refilling a prescription.
d. request a childproof safety capr
Incorrect Feedback: The pharmacist may offer a childproof cap, but it is not a prerequisite for
obtaining a refill of the prescription.
25. According to the National Association of Chain Drug Stores, many seniors are ________
because of expensive drug costs.
a. relying on their primary care physician to give them drug samples
b. cutting down on the frequency of drug doses
c. doing without their drugs
d. all of the above
Answer: d. all of the above
Correct Feedback: The president of the National Association of Chain Drug Stores reported
that many seniors rely on the kindness of their primary care physicians to supply them with
enough drug samples to last until their next visit, or they cut down on the frequency of doses,
or they simply do without their drugs.
a. relying on their primary care physician to give them drug samples
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct statement.
b. cutting down on the frequency of drug doses
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct statement.
c. doing without their drugsr
Incorrect Feedback: This is true, but it is not the only correct statement.

26. Prescribing schedule drugs is restricted under the Controlled Substances Act of 1970.
Answer: True
Feedback: Prescribing prescription drugs with a potential for abuse or physical/psychological
dependence (e.g., schedule drugs or controlled substances) is restricted under the Controlled
Substances Act of 1970.
27. The abbreviation Sig. in a prescription refers to the signature line where the physician
signs.
Answer: False
Feedback: The abbreviation Sig. stands for the Latin word signetur, meaning write on the
label. It indicates that the directions for how to use the drug will follow.
28. Some unscrupulous Internet pharmacies obtain their drugs from foreign countries where
the quality and purity of the drugs may be compromised.
Answer: True
Feedback: Some unscrupulous Internet pharmacies obtain their drugs from foreign countries
where the quality and purity of the drugs may be compromised.
29. All states have passed laws that say that a physician must write a prescription that is
legible and can be read.
Answer: False
Feedback: Handwritten prescriptions can be notoriously difficult to read. Some states, such as
Florida, but not all states, have passed a law that all handwritten prescriptions must be
legible!
30. The hospital’s pharmacy committee decides how many days any medication order for a
scheduled drug will continue to be filled until the pharmacy automatically stops it.
Answer: True
Feedback: Medication orders for certain types of drugs (e.g., controlled substances) are only
valid for a certain number of days while the patient is in the hospital. (The exact number of
days is determined by the hospital’s pharmacy committee.) After that time, the pharmacy
automatically stops sending the drug.
31. The use of generic rather than trade name drugs can result in considerable savings to
consumers.
Answer: True
Feedback: The use of generic rather than trade name drugs can result in considerable savings
to consumers.
32. Prescriptions for controlled substances require the physician’s DEA number.
Answer: True

Feedback: For schedule drugs, the physician's assigned federal DEA (Drug Enforcement
Agency) number must be included for the prescription to be valid.
33. Handwritten prescriptions can be written in ink or pencil, as long as they are legible.
Answer: False.
Feedback: All handwritten prescriptions must be written in ink, not pencil.
34. Only the drug’s trade name can be used when writing a prescription.
Answer: False
Feedback: The physician may write either the drug’s generic name or its trade name on the
prescription form.
35. Childproof caps were introduced in 1984 and are important for keeping children from
mistaking colorful prescription drug capsules and tablets for candy.
Answer: True
Feedback: The childproof safety cap for prescription drug bottles was invented in 1984.
Childproof caps on prescription bottles keep children in the home from mistaking colorful
prescription drug capsules and tablets for candy.
36. When a hospital patient is discharged home, the attending physician in the hospital
provides individual prescriptions that the patient can take to a local pharmacy to be filled.
Answer: True
Feedback: If the patient is discharged to home, the attending physician at the hospital
provides individual prescriptions that the patient can take to a local pharmacy to be filled.
37. OTC drugs must have a written prescription from a physician or dentist.
Answer: False
Question feedback: nonprescription (over-the-counter) drugs do not require a prescription and
can be purchased by any adult.
38. No physician is allowed to write a medication order for a hospital patient unless he/she is
already an approved member of the hospital’s medical staff.
Answer: True
Feedback: No physician is permitted to write orders, including medication orders, unless
he/she is already an approved member of the hospital’s medical staff.
39. For the sake of convenience and to speed up office visits, the physician should presign
some blank prescription forms ahead of time.
Answer: False
Feedback: The physician should never pre-sign blank prescription forms.
40. On a medication order for a patient in the hospital, the physician must write both the date
and the time.

Answer: True
Feedback: On a physician’s order sheet, the physician writes the full date next to each
medication order. In addition, the time of the order is written next to the date. This is because
medication orders in the hospital setting are time sensitive and must be filled by the
pharmacy and administered by the nurse in a timely manner.
41. Most prescription forms come with a large preprinted Rx just to the left of the area where
the prescription itself will be handwritten.
Answer: True
Feedback: Most prescription forms come with a large preprinted Rx just to the left of the area
where the prescription itself will be handwritten.
42. Writing an abbreviation of a drug name on a prescription form or physician’s order sheet
is common and saves time and avoids confusion.
Answer: False
Feedback: Abbreviations of drug names are avoided because they may be misread and
mistaken for a different drug.
43. One advantage of a computerized or an electronic prescription is that the patient does not
have to hand-carry it to the pharmacy because it can be faxed to the pharmacist.
Answer: True
Feedback: A computerized prescription can be faxed directly to the pharmacist. An electronic
prescription can be faxed directly to the pharmacist.
44. The DEA number consists of nine characters, the first two of which are A, B, or C for
physicians and M for other practitioners.
Answer: True
Feedback: The DEA number consists of nine characters, the first two of which are A, B, or C
for physicians and M for other practitioners.
45. Prescriptions written for prescription drugs require that the physician include his/her DEA
number.
Answer: False
Feedback: Prescriptions for drugs that are not controlled substances do not require the
physician’s DEA number. Prescriptions for controlled substances require a DEA number.
46. If a prescription is filled by a pharmacy technician, it must then be checked for accuracy
by a pharmacist.
Answer: True
Feedback: After a prescription is received, the pharmacist verifies the drug and dose
prescribed and then fills the prescription. In a large facility, these tasks may be completed by
a pharmacy technician and then checked for accuracy by a pharmacist.

47. Because each hospital has its own formulary of which drugs it has in stock, the hospital
pharmacist will dispense the generic equivalent of a drug unless the physician specifically
requests the trade name.
Answer: True
Feedback: Each hospital has its own formulary that contains all of the drugs that are stocked
by the hospital pharmacy. The hospital pharmacist will dispense the generic equivalent of a
drug unless the physician specifically requests a particular trade name.
48. A prescription is a medicolegal document. It contains medical information and it can be
used as evidence in a court of law.
Answer: True
Feedback: A prescription is a medicolegal document; it conveys precise medical information,
and it is a legal document that can be used as evidence in a court of law.
49. In the hospital, medication orders are handwritten on a large preprinted form known as a
prescription pad or prescription record.
Answer: False
Feedback: Medication orders are handwritten on a large preprinted form known as the
physician’s order sheet or physician’s order record.
50. The physician’s name (and/or the name of the medical group), office address, and phone
number are preprinted on both prescription forms in the office and on the physician’s order
sheets in the hospital.
Answer: False
Feedback: This information is not included on the physician’s order sheet. The physician’s
signature after the written order provides his/her name; all other information about the
physician is already on file with the hospital.
51. The patient’s first and last name are handwritten on a physician’s order sheet and
preprinted on a prescription form.
Answer: False
Feedback: It is exactly the opposite. The patient’s first and last name and his/her address are
handwritten on the prescription form by the physician. This information is already preprinted
on the physician’s order sheet.
52. The abbreviation Rx is printed on both the prescription form and on the physician’s order
sheet.
Answer: False
Feedback: The abbreviation Rx is not preprinted on a physician’s order sheet because the
page is large and is used to order other types of treatments and services (e.g., physical
therapy, social services) in addition to drugs.

53. Even though a prescription is submitted by the patient to the pharmacy to be filled, the
prescription itself remains the property of the prescribing physician.
Answer: False
Feedback: Once a prescription is submitted to the pharmacy, it becomes the property of the
pharmacy.
54. Once a pharmacist receives a prescription, he/she assigns a unique prescription number
(Rx #) that is printed on the label of the prescription bottle and is unique to that prescription.
Answer: True
Feedback: The pharmacist assigns a unique prescription number (Rx #) that is printed on the
label of the prescription bottle and is unique to that prescription.
55. Verbal orders for a patient in the hospital can be given over the phone to a licensed nurse.
Since the order is verbal, the nurse does not need to write it on the physician’s order sheet.
Answer: False
Feedback: When a patient has been admitted to the hospital, the patient’s physician may give
a verbal drug order over the telephone to a licensed nurse, who then writes the order on the
physician’s order sheet.
56. In addition to standing orders when a patient enters the hospital, a physician would also
write more specific medication orders for drugs to treat the patient’s other current medical
needs.
Answer: True
Feedback: In addition to the standing orders, the physician would also write more specific
medication orders to address the patient’s other medical needs for drugs for ongoing disease
processes (diabetes, hypertension, etc.).
57. In the past, prescriptions were actually recipes listing several ingredients to be crushed
and mixed by the pharmacist before dispensing.
Answer: True
Feedback: Prescriptions were, at one time, actually recipes listing several ingredients to be
crushed and mixed by the pharmacist before dispensing.
58. The physician does NOT need to provide his/her DEA number when writing a medication
order for a controlled substance if the patient is in the hospital.
Answer: True
Feedback: The physician does not need to provide his/her DEA number when writing a
medication order for a controlled substance for a patient in the hospital or other healthcare
facility. When the physician became a member of the medical staff of that hospital, his/her
DEA certification was verified and is kept on file.
59. In some large facilities, pharmacy technicians are the ones who actually verify the drug
and dose prescribed and then fill the prescription.

Answer: True
Feedback: After a prescription is received, the pharmacist verifies the drug and dose
prescribed and then fills the prescription. In a large facility, these tasks may be completed by
a pharmacy technician. Their work is then checked for accuracy by the pharmacist.
60. Legitimate Internet pharmacies have a seal on the home page of their Website that says
“Verified Internet Pharmacy Provider Site.” True
Answer: True
Feedback: Legitimate Internet pharmacies have a seal on the home page of their Website that
says “Verified Internet Pharmacy Provider Site.”
61. A _________ is a written, computerized, electronic, or verbal order from a physician (or
other qualified healthcare provider) to a pharmacist, giving instructions as to how to dispense
a drug to a specific patient who has been diagnosed with a condition that requires drug
therapy.
Answer: prescription
Feedback: A prescription is a written, computerized, electronic, or verbal order from a
physician (or other healthcare provider) to a pharmacist, giving instructions as to how to
dispense a drug to a specific patient who has been diagnosed with a condition that requires
drug therapy.
62. A ________ is the written record of a physician’s order to the pharmacist to dispense a
drug to a patient who is in the hospital or other healthcare facility.
Answer: medication order
Feedback: A medication order is the written record of a physician’s order to the pharmacist to
dispense a drug to a patient who is in a hospital or other healthcare facility.
63. When a licensed nurse receives this type of order, they write it in the chart and mark it as
a V.O. The abbreviation V.O. stands for _________.
Answer: verbal order
Feedback: When a patient has been admitted to the hospital, the patient’s physician may give
a verbal drug order over the telephone to a licensed nurse, who then writes the order on the
physician’s order sheet in the patient’s medical record, marks it as a verbal order (V.O.).
64. The etiology of the word _________ comes from a Latin word meaning a written order.
Answer: prescription
Feedback: The etiology of the word prescription comes from the Latin word praescriptio,
meaning a written order.
65. The abbreviation Rx stands for the Latin word recipere, meaning __________.
Answer: to take
Feedback: The Rx abbreviation stands for the Latin word recipere, meaning to take.

66. The abbreviation Sig. stands for the Latin word signetur, meaning __________
Answer: write on the label
Feedback: The abbreviation Sig. stands for the Latin word signetur, meaning write on the
label.
67. The abbreviation NR on a prescription form stands for ______.
Answer: no refills
Feedback: The abbreviation NR on a prescription form stands for no refills.
68. For schedule drugs, the physician’s assigned federal DEA number must be included for
the prescription to be valid. The abbreviation DEA stands for ______.
Answer: Drug Enforcement Agency
Feedback: For schedule drugs, the physician's assigned federal DEA (Drug Enforcement
Agency) number must be included for the prescription to be valid.
69. Verbal orders are also known as __________.
Answer: telephone orders
Feedback: Verbal orders are also known as telephone orders.
70. __________ contain common orders that are the same for any patient who has that
specific disease or is scheduled for that surgical procedure.
Answer: Standing orders
Feedback: Standing orders contain standard common orders that are the same for any patient
who has a specific disease or is scheduled for a specific surgical procedure.
71. A healthcare professional who fills prescriptions and provides personalized services by
answering questions and helping customers understand what drugs they are taking is known
as a ______.
Answer: pharmacist
Feedback: A pharmacist offers personalized services by answering questions and helping
customers understand what drugs they are taking and when and how to take them.
72. Define these abbreviations.
DAW _______
DEA ________
NR _________
V.O. ________
Answer: Dispense as written, Drug Enforcement Administration, no refills, verbal order.
Feedback: If the physician wants the prescription filled with a trade name drug, he/she must
specifically indicate this either by writing the trade name and checking a preprinted box that

says “Dispense as Written” (“DAW”). For schedule drugs, the physician's assigned federal
DEA (Drug Enforcement Agency) number must be written in for the prescription to be valid.
The abbreviation NR on a prescription form stands for no refills. V.O. marks a prescription as
a verbal order. Matching Questions
Matching Questions
73. 2. DEA number B. appears only on a physician’s order sheet 3. drug form C. appears on
both a prescription and on a physician’s order form
4. preprinted identifying information about the prescriber
5. quantity to be dispensed
6. physician’s signature
7. preprinted identifying information about the patient
8. abbreviation Rx
Answer: C
Answer: A
Answer: C
Answer: A
Answer: C
Answer: C
Answer: B
Answer: A
Feedback:
1. Both a prescription form and a physician’s order sheet must include the date of the order.
2. The DEA number is only required on a prescription form, not on a physician’s order sheet
(as the hospital keeps the physician’s DEA number on file in its credentialing department). 3.
Both a prescription and a physician’s order sheet must include the drug form. 4. Preprinted
identifying information about the prescriber is required on the prescription form, not on the
physician’s order sheet (as the physician is already a member of the medical staff and this
information is already on file in the hospital’s credentialing department).
5. Refills are only required on prescription forms. Refills are not included on a physician’s
order sheet because the pharmacy will continue to dispense the medication as long as the
patient is in the hospital.
6. Both the prescription form and the physician’s order sheet must include the physician’s
signature.
7. Preprinted identifying information about the patient is only seen on the physician’s order
sheet, not on the prescription.

8. Most prescription forms come with a large Rx preprinted on them, but this is not on the
physician’s order sheet as the page is large and it is used to order other types of treatments
and services in addition to drugs.
74. A patient’s age and weight are sometimes (but not always) included on a prescription
form. Explain why this information might be useful to include.
Answer: Age is important when the patient is a child. Prescriptions for children less than five
years of age should give an accurate age in years and months. It is mandatory to include the
age of the patient in any prescription written for a Schedule II drug. The dosages of some
drugs may need to be adjusted if the patient’s weight is very low or very high.
75. When a physician orders a drug’s strength, there is limitation as to what can be written in
the order. Describe what that limitation is, giving an example to justify your explanation.
Answer: The physician must prescribe a drug strength that corresponds exactly to the strength
in which the drug is manufactured. Example: If the drug is manufactured in 25 mg and 50 mg
tablets, the physician cannot write a prescription for an 80 mg tablet.
76. There are several different ways that a physician can specify that he/wants a trade name
drug rather than a generic equivalent to be dispensed. Give examples of two ways in which
this can be done.
Answer: If the physician wants the prescription filled with a trade name drug, he/she must
specifically indicate this either by writing the trade name and checking a preprinted box
stating “Dispense As Written” (“DAW”) or by writing the trade name drug and also writing
“No substitution” or “Do not substitute.” Other prescription forms include a preprinted
message such as this: “A generically equivalent product will be dispensed unless the
practitioner handwrites “Brand Necessary” or “Brand Medically Necessary” on the
prescription form.
77. Why is the abbreviation Rx NOT preprinted on physician order sheets?
Answer: Because the sheet is large and it is used to order other types of treatments and
services (physical therapy, social services, etc.) in addition to drugs.
78. Describe four ways to prevent the theft of prescription pads from the medical office.
Answer: 1. Store extra prescription pads in a locked drawer or closet. 2. Have the physician
carry just one prescription pad on his/her person from examining room to examining room. 3.
Never leave a prescription pad on the counter or in an unlocked drawer in the examining
room. 4. The physician should sign the prescription form only at the time he/she writes the
prescription. 5. The physician should never presign blank prescription forms.
79. Explain why many physicians prefer to prescribe a trade name drug for certain drugs
rather than the generic equivalent, even though the generic equivalent costs less for the
patient.
Answer: The use of generic rather than trade name drugs can result in considerable savings to
consumers, but for certain critical drugs—such as digoxin (Lanoxin) for congestive heart
failure, phenytoin (Dilantin) for seizures, and anticoagulant drugs—many physicians prefer to
rely on the proven therapeutic action of a trade name drug.

Test Bank for Understanding Pharmacology for Health Professionals
Susan M. Turley
9780135145708, 9780133911268

Document Details

Related Documents

Close

Send listing report

highlight_off

You already reported this listing

The report is private and won't be shared with the owner

rotate_right

Select menu by going to Admin > Appearance > Menus

Close
rotate_right
Close

Send Message

image
Close

My favorites

image
Close

Application Form

image
Notifications visibility rotate_right Clear all Close close
image
image
arrow_left
arrow_right