Preview (9 of 28 pages)

Preview Extract

Multiple Choice Questions
1. The invoice price of a bond is the ______.
A. stated or flat price in a quote sheet plus accrued interest
B. stated or flat price in a quote sheet minus accrued interest
C. bid price
D. average of the bid and ask price
Answer: A. stated or flat price in a quote sheet plus accrued interest
2. Sinking funds are commonly viewed as protecting the _______ of the bond.
A. issuer
B. underwriter
C. holder
D. dealer
Answer: C. holder
3. A collateral trust bond is _______.
A. secured by other securities held by the firm
B. secured by equipment owned by the firm
C. secured by property owned by the firm
D. unsecured
Answer: A. secured by other securities held by the firm
4. A mortgage bond is _______.
A. secured by other securities held by the firm
B. secured by equipment owned by the firm
C. secured by property owned by the firm
D. unsecured
Answer: C. secured by property owned by the firm
5. A debenture is _________.
A. secured by other securities held by the firm
B. secured by equipment owned by the firm
C. secured by property owned by the firm
D. unsecured
Answer: D. unsecured

6. If you are holding a premium bond, you must expect a _______ each year until maturity. If
you are holding a discount bond, you must expect a _______ each year until maturity. (In
each case assume that the yield to maturity remains stable over time.)
A. capital gain; capital loss
B. capital gain; capital gain
C. capital loss; capital gain
D. capital loss; capital loss
Answer: C. capital loss; capital gain
7. Floating-rate bonds have a __________ that is adjusted with current market interest rates.
A. maturity date
B. coupon payment date
C. coupon rate
D. dividend yield
Answer: C. coupon rate
8. Inflation-indexed Treasury securities are commonly called ____.
A. PIKs
B. CARs
C. TIPS
D. STRIPS
Answer: C. TIPS
9. In regard to bonds, convexity relates to the _______.
A. shape of the bond price curve with respect to interest rates
B. shape of the yield curve with respect to maturity
C. slope of the yield curve with respect to liquidity premiums
D. size of the bid-ask spread
Answer: A. shape of the bond price curve with respect to interest rates
10. A Japanese firm issued and sold a pound-denominated bond in the United Kingdom. A
U.S. firm issued bonds denominated in dollars but sold the bonds in Japan. Which one of the
following statements is correct?
A. Both bonds are examples of Eurobonds.
B. The Japanese bond is a Eurobond, and the U.S. bond is termed a foreign bond.

C. The U.S. bond is a Eurobond, and the Japanese bond is termed a foreign bond.
D. Neither bond is a Eurobond.
Answer: C. The U.S. bond is a Eurobond, and the Japanese bond is termed a foreign bond.
11. The primary difference between Treasury notes and bonds is ________.
A. maturity at issue
B. default risk
C. coupon rate
D. tax status
Answer: A. maturity at issue
12. TIPS offer investors inflation protection by ______________ by the inflation rate each
year.
A. increasing only the coupon rate
B. increasing only the par value
C. increasing both the par value and the coupon payment
D. increasing the promised yield to maturity
Answer: C. increasing both the par value and the coupon payment
13. You would typically find all but which one of the following in a bond contract?
A. A dividend restriction clause
B. A sinking fund clause
C. A requirement to subordinate any new debt issued
D. A price-earnings ratio
Answer: D. A price-earnings ratio
14. To earn a high rating from the bond rating agencies, a company would want to have:
I. A low times-interest-earned ratio
II. A low debt-to-equity ratio
III. A high quick ratio
A. I only
B. II and III only
C. I and III only
D. I, II, and III
Answer: B. II and III only

15. According to the liquidity preference theory of the term structure of interest rates, an
increase in the yield on long-term corporate bonds versus short-term bonds could be due to
_______.
A. declining liquidity premiums
B. an expectation of an upcoming recession
C. a decline in future inflation expectations
D. an increase in expected interest rate volatility
Answer: D. an increase in expected interest rate volatility
16. __________ are examples of synthetically created zero-coupon bonds.
A. COLTS
B. OPOSSMS
C. STRIPS
D. ARMs
Answer: C. STRIPS
17. A __________ bond gives the bondholder the right to cash in the bond before maturity at
a specific price after a specific date.
A. callable
B. coupon
C. puttable
D. Treasury
Answer: C. puttable
18. TIPS are an example of _______________.
A. Eurobonds
B. convertible bonds
C. indexed bonds
D. catastrophe bonds
Answer: C. indexed bonds
19. Bonds issued in the currency of the issuer's country but sold in other national markets are
called _____________.
A. Eurobonds
B. Yankee bonds

C. Samurai bonds
D. foreign bonds
Answer: A. Eurobonds
20. You buy a TIPS at issue at par for $1,000. The bond has a 3% coupon. Inflation turns out
to be 2%, 3%, and 4% over the next 3 years. The total annual coupon income you will receive
in year 3 is _________.
A. $30
B. $33
C. $32.78
D. $30.90
Answer: C. $32.78
($30)(1.02)(1.03)(1.04) = $32.78
21. The bonds of Elbow Grease Dishwashing Company have received a rating of C by
Moody's. The C rating indicates that the bonds are _________.
A. high grade
B. intermediate grade
C. investment grade
D. junk bonds
Answer: D. junk bonds
22. Bonds rated _____ or better by Standard & Poor's are considered investment grade.
A. AA
B. BBB
C. BB
D. CCC
Answer: B. BBB
23. Consider the liquidity preference theory of the term structure of interest rates. On average,
one would expect investors to require _________.
A. a higher yield on short-term bonds than on long-term bonds
B. a higher yield on long-term bonds than on short-term bonds
C. the same yield on both short-term bonds and long-term bonds

D. none of these options (The liquidity preference theory cannot be used to make any of the
other statements.)
Answer: B. a higher yield on long-term bonds than on short-term bonds
24. Consider two bonds, A and B. Both bonds presently are selling at their par value of
$1,000. Each pays interest of $120 annually. Bond A will mature in 5 years, while bond B
will mature in 6 years. If the yields to maturity on the two bonds change from 12% to 14%,
_________.
A. both bonds will increase in value but bond A will increase more than bond B
B. both bonds will increase in value but bond B will increase more than bond A
C. both bonds will decrease in value but bond A will decrease more than bond B
D. both bonds will decrease in value but bond B will decrease more than bond A
Answer: D. both bonds will decrease in value but bond B will decrease more than bond A
25. You hold a subordinated debenture in a firm. In the event of bankruptcy you will be paid
off before which one of the following?
A. Mortgage bonds
B. Senior debentures
C. Preferred stock
D. Equipment obligation bonds
Answer: C. Preferred stock
26. Bonds with coupon rates that fall when the general level of interest rates rise are called
_____________.
A. asset-backed bonds
B. convertible bonds
C. inverse floaters
D. index bonds
Answer: C. inverse floaters
27. _______ bonds represent a novel way of obtaining insurance from capital markets against
specified disasters.
A. Asset-backed bonds
B. TIPS
C. Catastrophe

D. Pay-in-kind
Answer: C. Catastrophe
28. The issuer of ________ bond may choose to pay interest either in cash or in additional
bonds.
A. an asset-backed
B. a TIPS
C. a catastrophe
D. a pay-in-kind
Answer: D. a pay-in-kind
29. Everything else equal, the __________ the maturity of a bond and the __________ the
coupon, the greater the sensitivity of the bond's price to interest rate changes.
A. longer; higher
B. longer; lower
C. shorter; higher
D. shorter; lower
Answer: B. longer; lower
30. Which one of the following statements is correct?
A. Invoice price = Flat price - Accrued interest
B. Invoice price = Flat price + Accrued interest
C. Flat price = Invoice price + Accrued interest
D. Invoice price = Settlement price - Accrued interest
Answer: B. Invoice price = Flat price + Accrued interest
31. A __________ bond gives the issuer an option to retire the bond before maturity at a
specific price after a specific date.
A. callable
B. coupon
C. puttable
D. Treasury
Answer: A. callable
32. Which of the following possible provisions of a bond indenture is designed to ease the
burden of principal repayment by spreading it out over several years?

A. Callable feature
B. Convertible feature
C. Subordination clause
D. Sinking fund
Answer: D. Sinking fund
33. Serial bonds are associated with _________.
A. staggered maturity dates
B. collateral
C. coupon payment dates
D. conversion features
Answer: A. staggered maturity dates
34. In an era of particularly low interest rates, which of the following bonds is most likely to
be called?
A. Zero-coupon bonds
B. Coupon bonds selling at a discount
C. Coupon bonds selling at a premium
D. Floating-rate bonds
Answer: C. Coupon bonds selling at a premium
35. Consider the expectations theory of the term structure of interest rates. If the yield curve is
downward-sloping, this indicates that investors expect short-term interest rates to __________
in the future.
A. increase
B. decrease
C. not change
D. change in an unpredictable manner
Answer: B. decrease
36. A convertible bond has a par value of $1,000, but its current market price is $975. The
current price of the issuing company's stock is $26, and the conversion ratio is 34 shares. The
bond's market conversion value is _________.
A. $1,000
B. $884

C. $933
D. $980
Answer: B. $884
($26)(34) = $884
37. A convertible bond has a par value of $1,000, but its current market price is $950. The
current price of the issuing company's stock is $19, and the conversion ratio is 40 shares. The
bond's conversion premium is _________.
A. $50
B. $190
C. $200
D. $240
Answer: B. $190
Conversion premium = 950 - 40(19) = 190
38. A coupon bond that pays interest of 4% annually has a par value of $1,000, matures in 5
years, and is selling today at $785. The actual yield to maturity on this bond is _________.
A. 7.2%
B. 8.8%
C. 9.1%
D. 9.6%
Answer: D. 9.6%

$785 =
Calculator entries are N = 5, PV = -785, PMT = 40, FV = 1,000, CPT I/Y → 9.62
39. A coupon bond that pays interest of $60 annually has a par value of $1,000, matures in 5
years, and is selling today at an $84.52 discount from par value. The yield to maturity on this
bond is _________.
A. 6%
B. 7.23%
C. 8.12%
D. 9.45%
Answer: C. 8.12%

Calculator entries are N = 5, PV = -915.48, PMT = 60, FV = 1,000, CPT I/Y → 8.12
40. A coupon bond that pays interest of $60 annually has a par value of $1,000, matures in 5
years, and is selling today at a $75.25 discount from par value. The current yield on this bond
is _________.
A. 6%
B. 6.49%
C. 6.73%
D. 7%
Answer: B. 6.49%
Current price = $1,000 - 75.25 = $924.75, so Current yield = $60/$924.75 = 6.49%
41. A callable bond pays annual interest of $60, has a par value of $1,000, matures in 20 years
but is callable in 10 years at a price of $1,100, and has a value today of $1055.84. The yield to
call on this bond is _________.
A. 6%
B. 6.58%
C. 7.2%
D. 8%
Answer: A. 6%

1,055.84 =
Calculator entries are N = 10, PV = -1,055.84, PMT = 60, FV = 1,100, CPT I/Y → 6
42. A coupon bond that pays interest semiannually has a par value of $1,000, matures in 8
years, and has a yield to maturity of 6%. If the coupon rate is 7%, the intrinsic value of the
bond today will be __________.
A. $1,000
B. $1,062.81
C. $1,081.82
D. $1,100.03
Answer: B. $1,062.81

Calculator entries are N = 16, I/Y = 3, PMT = 35, FV = 1,000, CPT PV → -1,062.81
43. A coupon bond that pays interest annually has a par value of $1,000, matures in 5 years,
and has a yield to maturity of 12%. If the coupon rate is 9%, the intrinsic value of the bond
today will be _________.
A. $856.04
B. $891.86
C. $926.47
D. $1,000
Answer: B. $891.86

44. A coupon bond that pays semiannual interest is reported in the Wall Street Journal as
having an ask price of 117% of its $1,000 par value. If the last interest payment was made 2
months ago and the coupon rate is 6%, the invoice price of the bond will be _________.
A. $1,140
B. $1,170
C. $1,180
D. $1,200
Answer: C. $1,180
Invoice price = 1.17(1,000) + 30(2/6) = 1180
45. A Treasury bond due in 1 year has a yield of 6.3%, while a Treasury bond due in 5 years
has a yield of 8.8%. A bond due in 5 years issued by High Country Marketing Corp. has a
yield of 9.6%, while a bond due in 1 year issued by High Country Marketing Corp. has a yield
of 6.8%. The default risk premiums on the 1-year and 5-year bonds issued by High Country
Marketing Corp. are, respectively, __________ and _________.

A. .4%; .3%
B. .4%; .5%
C. .5%; .5%
D. .5%; .8%
Answer: D. .5%; .8%
Default premium for 1-year bond = .068 - .063 = .005
Default premium for 5-year bond = .096 - .088 = .008
46. A zero-coupon bond has a yield to maturity of 5% and a par value of $1,000. If the bond
matures in 16 years, it should sell for a price of __________ today.
A. $458.11
B. $641.11
C. $789.11
D. $1,100.11
Answer: A. $458.11

47. Yields on municipal bonds are typically ___________ yields on corporate bonds of
similar risk and time to maturity.
A. lower than
B. slightly higher than
C. identical to
D. twice as high as
Answer: A. lower than
48. You purchased a 5-year annual-interest coupon bond 1 year ago. Its coupon interest rate
was 6%, and its par value was $1,000. At the time you purchased the bond, the yield to
maturity was 4%. If you sold the bond after receiving the first interest payment and the bond's
yield to maturity had changed to 3%, your annual total rate of return on holding the bond for
that year would have been approximately _________.
A. 5%
B. 5.5%

C. 7.6%
D. 8.9%
Answer: C. 7.6%

49. Analysis of bond returns over a multiyear horizon based on forecasts of the bond's yield to
maturity and reinvestment rate of coupons is called ______.
A. multiyear analysis
B. horizon analysis
C. maturity analysis
D. reinvestment analysis
Answer: B. horizon analysis
50. $1,000 par value zero-coupon bonds (ignore liquidity premiums)

The expected 1-year interest rate 1 year from now should be about _________.
A. 6%
B. 7.5 %
C. 9.02%
D. 10.08%
Answer: C. 9.02%
1.0752 = 1.06(1 + f2)

1.155625 = 1.06(1 + f2)
1 + f2 = 1.55625/1.06 = 1.0902123
f2 = 9.02%
51. $1,000 par value zero-coupon bonds (ignore liquidity premiums)

One year from now bond C should sell for ________ (to the nearest dollar).
A. $857
B. $842
C. $835
D. $821
Answer: B. $842
1.07993 = 1.06(1 + 1F3)2
1.2593621/1.06 = (1 + 1F3)2
1 F3

= 11.81%

Price of bond C in 1 year = 1,000/1.1181 = 841.69
52. $1,000 par value zero-coupon bonds (ignore liquidity premiums)

The expected 2-year interest rate 3 years from now should be _________.
A. 9.55%
B. 11.74%
C. 14.89%
D. 13.73%
Answer: C. 14.89%
(1 + 0R5)5 = (1 + 0R3)3(1 + 3F5)2
1.10705 = (1.07993)(1 + 3F5)2; 3F5 = 14.89%

53. The __________ of a bond is computed as the ratio of the annual coupon payment to the
market price.
A. nominal yield
B. current yield
C. yield to maturity
D. yield to call
Answer: B. current yield
54. A bond has a par value of $1,000, a time to maturity of 10 years, and a coupon rate of 8%
with interest paid annually. If the current market price is $750, what is the capital gain yield
of this bond over the next year?
A. .72%
B. 1.85%
C. 2.58%
D. 3.42%
Answer: B. 1.85%
Calculator entries to find the YTM are N = 10, PV = -750, PMT = 80, FV = 1,000, CPT = I/Y
→ 12.52
The current yield = 80/750 = 10.67%
Then we use the relationship YTM = Current yield + Capital gain yield
12.52% = 10.67% + Capital gain yield, so Capital gain yield = 1.85%
55. Consider the following $1,000 par value zero-coupon bonds:

The expected 1-year interest rate 2 years from now should be _________.
A. 7%
B. 8%
C. 9%
D. 10%
Answer: C. 9%

56. Which of the following bonds would most likely sell at the lowest yield?
A. A callable debenture
B. A puttable mortgage bond
C. A callable mortgage bond
D. A puttable debenture
Answer: B. A puttable mortgage bond
57. A 1% decline in yield will have the least effect on the price of a bond with a _________.
A. 10-year maturity, selling at 80
B. 10-year maturity, selling at 100
C. 20-year maturity, selling at 80
D. 20-year maturity, selling at 100
Answer: B. 10-year maturity, selling at 100
58. Consider the following $1,000 par value zero-coupon bonds:

The expected 1-year interest rate 3 years from now should be _________.
A. 7%
B. 8%
C. 9%
D. 10%
Answer: C. 9%

59. Consider the following $1,000 par value zero-coupon bonds:

The expected 1-year interest rate 4 years from now should be _________.
A. 16%
B. 18%
C. 20%
D. 22%
Answer: A. 16%

60. You can be sure that a bond will sell at a premium to par when _________.
A. its coupon rate is greater than its yield to maturity
B. its coupon rate is less than its yield to maturity
C. its coupon rate is equal to its yield to maturity
D. its coupon rate is less than its conversion value
Answer: A. its coupon rate is greater than its yield to maturity
61. A corporate bond has a 10-year maturity and pays interest semiannually. The quoted
coupon rate is 6%, and the bond is priced at par. The bond is callable in 3 years at 110% of
par. What is the bond's yield to call?
A. 6.72%
B. 9.17%
C. 4.49%
D. 8.98%
Answer: D. 8.98%

r/2 = 4.489%

r = YTC = 8.98%
Calculator entries are N = 6, PV = -1,000, PMT = 30, FV = 1,100, CPT I/Y → 4.4892
(semiannual)
Annual YTC = 2 × 4.4892 = 8.9784
62. Consider a 7-year bond with a 9% coupon and a yield to maturity of 12%. If interest rates
remain constant, 1 year from now the price of this bond will be _________.
A. higher
B. lower
C. the same
D. indeterminate
Answer: A. higher
63. Under the pure expectations hypothesis and constant real interest rates for different
maturities, an upward-sloping yield curve would indicate __________________.
A. expected increases in inflation over time
B. expected decreases in inflation over time
C. the presence of a liquidity premium
D. that the equilibrium interest rate in the short-term part of the market is lower than the
equilibrium interest rate in the long-term part of the market
Answer: A. expected increases in inflation over time
64. The yield to maturity on a bond is:
I. Above the coupon rate when the bond sells at a discount and below the coupon rate when
the bond sells at a premium
II. The discount rate that will set the present value of the payments equal to the bond price
III. Equal to the true compound return on investment only if all interest payments received are
reinvested at the yield to maturity
A. I only
B. II only
C. I and II only
D. I, II, and III
Answer: D. I, II, and III

65. Yields on municipal bonds are generally lower than yields on similar corporate bonds
because of differences in _________.
A. marketability
B. risk
C. taxation
D. call protection
Answer: C. taxation
66. Assuming semiannual compounding, a 20-year zero coupon bond with a par value of
$1,000 and a required return of 12% would be priced at _________.
A. $97.22
B. $104.49
C. $364.08
D. $732.14
Answer: A. $97.22

Calculator entries are N = 40, I/Y = 6, PMT = 0, FV = 1,000, CPT PV → -97.22
67. A discount bond that pays interest semiannually will:
I. Have a lower price than an equivalent annual payment bond
II. Have a higher EAR than an equivalent annual payment bond
III. Sell for less than its conversion value
A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II, and III
Answer: A. I and II only
68. A 6% coupon U.S. Treasury note pays interest on May 31 and November 30 and is traded
for settlement on August 10. The accrued interest on the $100,000 face amount of this note is
_________.
A. $581.97
B. $1,163.93

C. $2,327.87
D. $3,000
Answer: B. $1,163.93
Accrued interest = 100,000(.06/2)(71/183) = 1163.93
69. The yield to maturity of a 10-year zero-coupon bond with a par value of $1,000 and a
market price of $625 is _____.
A. 4.8%
B. 6.1%
C. 7.7%
D. 10.4%
Answer: A. 4.8%

Calculator entries are N = 10, PV = -625, PMT = 0, FV = 1,000, CPT I/Y → 4.81
70. Consider a newly issued TIPS bond with a 3-year maturity, par value of $1,000, and
coupon rate of 5%. Assume annual coupon payments.

What is the nominal rate of return on the TIPS bond in the first year?
A. 5%
B. 5.15%
C. 8.15%
D. 9%
Answer: C. 8.15%

71. Consider a newly issued TIPS bond with a 3-year maturity, par value of $1,000, and
coupon rate of 5%. Assume annual coupon payments.

What is the real rate of return on the TIPS bond in the first year?
A. 5%
B. 8.15%
C. 7.15%
D. 4%
Answer: A. 5%

72. On May 1, 2007, Joe Hill is considering one of the following newly issued 10-year AAA
corporate bonds.

Suppose market interest rates decline by 100 basis points (i.e., 1%). The effect of this decline
would be ______.
A. The price of the Wildwood bond would decline by more than the price of the Asbury bond.
B. The price of the Wildwood bond would decline by less than the price of the Asbury bond.
C. The price of the Wildwood bond would increase by more than the price of the Asbury
bond.
D. The price of the Wildwood bond would increase by less than the price of the Asbury bond.
Answer: C. The price of the Wildwood bond would increase by more than the price of the
Asbury bond.
73. On May 1, 2007, Joe Hill is considering one of the following newly issued 10-year AAA
corporate bonds.

If interest rates are expected to rise, then Joe Hill should ____.

A. prefer the Wildwood bond to the Asbury bond
B. prefer the Asbury bond to the Wildwood bond
C. be indifferent between the Wildwood bond and the Asbury bond
D. The answer cannot be determined from the information given.
Answer: B. prefer the Asbury bond to the Wildwood bond
74. On May 1, 2007, Joe Hill is considering one of the following newly issued 10-year AAA
corporate bonds.

If the volatility of interest rates is expected to increase, then Joe Hill should __.
A. prefer the Wildwood bond to the Asbury bond
B. prefer the Asbury bond to the Wildwood bond
C. be indifferent between the Wildwood bond and the Asbury bond
D. The answer cannot be determined from the information given.
Answer: B. prefer the Asbury bond to the Wildwood bond
75. One-, two-, and three-year maturity, default-free, zero-coupon bonds have yields to
maturity of 7%, 8%, and 9%, respectively. What is the implied 1-year forward rate 1 year
from today?
A. 2.07%
B. 8.03%
C. 9.01%
D. 11.12%
Answer: C. 9.01%
1.07(1 + f2) = 1.082 = 1.1664
(1 + f2) = 1.1664/1.07 = 1.0900935
f2 = 9.01%
76. If the quote for a Treasury bond is listed in the newspaper as 98:09 bid, 98:13 ask, the
actual price at which you can purchase this bond given a $10,000 par value is
_____________.
A. $9,828.12
B. $9,809.38

C. $9,840.62
D. $9,813.42
Answer: C. $9,840.62

77. If the price of a $10,000 par Treasury bond is $10,237.50, the quote would be listed in the
newspaper as ________.
A. 102:10
B. 102:11
C. 102:12
D. 102:13
Answer: C. 102:12

78. A bond pays a semiannual coupon, and the last coupon was paid 61 days ago. If the
annual coupon payment is $75, what is the accrued interest? (Assume 182 days in the 6month period.)
A. $13.21
B. $12.57
C. $15.44
D. $16.32
Answer: B. $12.57
(75/2) × (61/182) = $12.57
79. A bond has a flat price of $985, and it pays an annual coupon. The last coupon payment
was made 90 days ago. What is the invoice price if the annual coupon is $69?
A. $999.55
B. $1,002.01
C. $1,007.45

D. $1,012.13
Answer: B. $1,002.01
Invoice = 985 + (69)(90/365) = $1,002.01
80. If the quote for a Treasury bond is listed in the newspaper as 99:08 bid, 99:11 ask, the
actual price at which you can sell this bond given a $10,000 par value is _____________.
A. $9,828.12
B. $9,925
C. $9,934.37
D. $9,955.43
Answer: B. $9,925

81. A bond has a 5% coupon rate. The coupon is paid semiannually, and the last coupon was
paid 35 days ago. If the bond has a par value of $1,000, what is the accrued interest?
A. $4.81
B. $14.24
C. $25
D. $50
Answer: A. $4.81
Accrued interest = (50/2) × (35/182) = 4.81
82. The price on a Treasury bond is 104:21, with a yield to maturity of 3.45%. The price on a
comparable maturity corporate bond is 103:11, with a yield to maturity of 4.59%. What is the
approximate percentage value of the credit risk of the corporate bond?
A. 1.14%
B. 3.45%
C. 4.59%
D. 8.04%
Answer: A. 1.14%
Credit risk premium = 4.59 - 3.45 = 1.14%

83. You buy a bond with a $1,000 par value today for a price of $875. The bond has 6 years to
maturity and makes annual coupon payments of $75 per year. You hold the bond to maturity,
but you do not reinvest any of your coupons. What was your effective EAR over the holding
period?
A. 10.4%
B. 9.57%
C. 7.45%
D. 8.78%
Answer: D. 8.78%
Total value in 6 years = 1,000 + 6(75) = 1,450
Calculator entries for EAR are N = 6, PV = -875, PMT = 0, FV = 1,450, CPT I/Y → 8.78, or
(875)(1 + EAR)6 = 1,000 + (75)(6); EAR = 8.78%
84. You buy an 8-year $1,000 par value bond today that has a 6% yield and a 6% annual
payment coupon. In 1 year promised yields have risen to 7%. Your 1-year holding-period
return was ___.
A. .61%
B. -5.39%
C. 1.28%
D. -3.25%
Answer: A. .61%
This year's price is 1,000. since the YTM equals the coupon rate.
Calculator entries for next year's price are N = 7, I/Y = 7, PMT = 60, FV = 1,000, CPT PV → 46.11
At the end of 1 year you'll have 946.11 + 60 = 1,006.11
HPR = 1,006.11/1,000 - 1 = .6107%
85. You buy a 10-year $1,000 par value zero-coupon bond priced to yield 6%. You do not sell
the bond. If you are in a 28% tax bracket, you will owe taxes on this investment after the first
year equal to _______.
A. $0
B. $4.27
C. $9.38

D. $33.51
Answer: C. $9.38

Taxes owed ($591.90 - $558.39)(.28) = $9.38
86. You buy a 10-year $1,000 par value 4% annual-payment coupon bond priced to yield 6%.
You do not sell the bond at year-end. If you are in a 15% tax bracket, at year-end you will
owe taxes on this investment equal to _______.
A. $9.10
B. $4.25
C. $7.68
D. $5.20
Answer: C. $7.68

Calculator entries for this year's price are N = 10, I/Y = 6, PMT = 40, FV = 1,000, CPT PV →
852.80
Calculator entries for next year's price are N = 9, I/Y = 6, PMT = 40, FV = 1,000, CPT PV →
863.97
Taxes owed are ($863.97 - $852.80 + $40)(.15) = $7.68
87. An investor pays $989.40 for a bond. The bond has an annual coupon rate of 4.8%. What
is the current yield on this bond?
A. 4.8%
B. 4.85%
C. 9.6%
D. 9.7%
Answer: B. 4.85%
Current yield = 48/989.4 = .0485

88. If the coupon rate on a bond is 4.5% and the bond is selling at a premium, which of the
following is the most likely yield to maturity on the bond?
A. 4.3%
B. 4.5%
C. 5.2%
D. 5.5%
Answer: A. 4.3%
A bond sells at a premium when the coupon rate > YTM.
89. The price of a bond (with par value of $1,000) at the beginning of a period is $980 and at
the end of the period is $975. What is the holding-period return if the annual coupon rate is
4.5%?
A. 4.08%
B. 4.5%
C. 5.1%
D. 5.6%
Answer: A. 4.08%
HPR = [(975 + 45 - 980)/980] - 1 = 4.08%
90. A bond was purchased at a premium and is now selling at a discount because of a change
in market interest rates. If the bond pays a 4% annual coupon, what is the likely impact on the
holding-period return if an investor decides to sell now?
A. Increased
B. Decreased
C. Stayed the same
D. The answer cannot be determined from the information given.
Answer: B. Decreased
91. The ___________ is the document that defines the contract between the bond issuer and
the bondholder.
A. indenture
B. covenant agreement
C. trustee agreement
D. collateral statement

Answer: A. indenture

Test Bank for Essentials of Investments
Zvi Bodie, Alex Kane, Alan Marcus
9780078034695, 9789389957877, 9781264140251, 9781260316148, 9780073382401, 9780078034695, 9781260013924, 9780077835422

Document Details

Related Documents

Close

Send listing report

highlight_off

You already reported this listing

The report is private and won't be shared with the owner

rotate_right

Select menu by going to Admin > Appearance > Menus

Close
rotate_right
Close

Send Message

image
Close

My favorites

image
Close

Application Form

image
Notifications visibility rotate_right Clear all Close close
image
image
arrow_left
arrow_right